Judocus de Rijcke

Judocus de Rijcke

Joos de Rijcke, ofwel Jodoco Rique of Jodoco Ricci, (Mechelen, 1498 - 1578) is een missionaris en geschiedschrijver uit de 16de eeuw. Hij schreef het eerste en oudste bewaarde Nederlandse reisverslag over het Incarijk.

Als franciscaans missionaris kwam hij precies een jaar na de verovering van Quito door de Spaanse conquistadores aan in deze Equadoriaanse stad. Van hieruit schreef hij in 1536 een reisverslag over Tawantinsuyu, het Incarijk, naar zijn familie.

Aan hem wordt de invoering van het graan bij de Inca-Indianen toegeschreven. In de geschiedenis van de verovering van precolumbiaans Amerika is hij terecht een grote naam, naast zijn land- en ordegenoot Pedro de Gante (Pieter van Gent) en die andere ‘apostelen van de Indio’s’, de Franciscaan Bernardino de Sahagún en de Dominicaan Bartolomé de las Casas.

Gedenkplaat op linker zijkant van "oud" justitiepaleis te Gent

banner
  Tau
De Hebreeuwse en Griekse letter Tau is het symbool van de Franciscanen. Het staat voor vrede en zegening en herinnert aan het kruis van Christus. Franciscus ondertekende er zijn brieven mee, bracht het aan op de muren van cellen en zegende er mensen mee door het teken op hun voorhoofd te vormen.
 
     
zoeken

 

 

 

 

 

overleden

broeders overleden gedurende  de voorbije maanden.

 

LEES MEER