banner

Vlaamse minderbroeders

Reeds tijdens het leven van Franciscus kwamen zijn volgelingen aan in ons gewest: Brugge 1221, Gent 1225, Sint-Truiden 1226. Tot aan de Franse Revolutie (1796) kenden de minderbroeders een grote verspreiding. In 28 steden waren ze gevestigd. Vanaf 1833 werden 14 huizen heropgericht: Tielt, Sint-Truiden, Gent, Hasselt, Brussel, Turnhout, Rekem, Tongeren, Antwerpen, Mechelen, Eeklo, Leuven, Diksmuide en Sint-Niklaas. Lokeren en Heusden-Zolder met beide een serafijns college, werden hieraan toegevoegd. Samen met de huizen in Wallonië vormden ze de in 1843 opgerichte provincie Sint-Jozef in België.

In 1932 werd de Belgische provincie gesplitst in twee provincies: Sint-Jozef in België (Vlaanderen) en Maria Middelares (Wallonië).

Na 1932 hadden nog meerdere stichtingen plaats: Ronse, Genk-Hoevezavel, Mortsel, Vaalbeek, Sinaai-Waas, Terdonk (Gent), Helmet (Schaarbeek), Leopoldsburg, Bevingen (Sint-Truiden), Sint-Kornelis-Horebeke.

Rond 1960 telde de Vlaamse provincie 750 leden. Dit aantal is eind 2019 teruggevallen op 53 leden.

Vanaf 1970 drong zich de noodzaak op huizen af te stoten. In 2020 hebben de minderbroeders nog vestigingen in Antwerpen (Wiltijk), Hasselt en Leuven.

Vandaag de dag
De meeste minderbroeders zijn nu met pensioen. Ze zijn op zeer diverse terreinen werkzaam geweest: het verzorgen van de diensten in hun eigen kerken, aalmoezenier in een ziekenhuis of zorginstelling, het apostolaat onder foorreizigers, zigeuners en schippers, de inzet voor AA, zieken, mindervaliden, de werking voor gehuwden en gezinnen. Ze organiseerden voettochten naar Assisi, bedevaarten, gaven les of trokken op missie naar China, Chili, Congo,... Enkelen waren artistiek actief als journalist, schilder of beeldhouwer.

Vanaf 23 mei 2013 werden de Vlaamse minderbroeders een afhankelijke custodie van de provincie van de Heilige Martelaren van Gorcum in Nederland.

De toekomst
De minderbroeders beseffen dat het kloosterleven zoals dit nu bestaat, de jongeren niet meer aanspreekt. Maar ze zijn ervan overtuigd dat de ideeën en de spiritualiteit van Franciscus nieuwe wegen zullen blijven vinden.

Interesse om contact met ons op te nemen? Klik hier.

banner
  Tau
De Hebreeuwse en Griekse letter Tau is het symbool van de Franciscanen. Het staat voor vrede en zegening en herinnert aan het kruis van Christus. Franciscus ondertekende er zijn brieven mee, bracht het aan op de muren van cellen en zegende er mensen mee door het teken op hun voorhoofd te vormen.
 
     
zoeken

 

 

 

 

 

overleden

broeders overleden gedurende  de voorbije maanden.

 

LEES MEER