spiritualiteit

Spiritualteit

Franciscus noemde zijn volgelingen ‘mindere broeders’, precies in navolging van Jezus die hij ontdekte als gekruisigde in het kerkje van San Damiano.  Deze gekruisigde en verrezen Christus inspireerde hem tot een leven in armoede. Zich niet hechten, alles loslaten om het te kunnen delen met anderen, in solidariteit met de minsten.  Dat maakt een mens echt vrij en dankbaar tegenover Hem van wie we alles gekregen hebben.

Franciscaanse spiritualiteit is gekleurd door een verlangen naar intense verbondenheid met de Vader door gebed en bezinning en tegelijkertijd door contact met Christus, die zich gezonden wist om vrede en verzoening te brengen aan onze wereld. Vanuit deze verbondenheid groeit kracht om op weg te gaan naar mensen die op zoek zijn naar zingeving, hoop en vrede. De zending van de Heer moet ook nu verder gaan in een wereld op zoek naar een nieuw evenwicht. 

De spiritualiteit van Franciscus daagt vooral uit tot een authentiek leven in eenvoud, gewoon jezelf durven zijn met alles erop en eraan, in eerbied voor heel de schepping, en heel bijzonder voor moeder aarde. 


 

spiritualiteit
spiritualiteit
spiritualiteit
banner
  Tau
De Hebreeuwse en Griekse letter Tau is het symbool van de Franciscanen. Het staat voor vrede en zegening en herinnert aan het kruis van Christus. Franciscus ondertekende er zijn brieven mee, bracht het aan op de muren van cellen en zegende er mensen mee door het teken op hun voorhoofd te vormen.
 
     
zoeken

 

 

 

 

 

overleden

broeders overleden gedurende  de voorbije maanden.

 

LEES MEER